Close-combat weapons (edged weapons and polearms) from the Avar Age Szegvár-Oromdűlő cemetery

 

Csiky Gergely

A szegvár-oromdűlői temető és a Tiszántúl kora avar időszaka. The Szegvár-Oromdűlő Cemetery and the Avar Period in the Trans-Tisza Region.

MŐK Kiadványok 5 (2020) 599–645

DOI 10.55722/Arpad.Kiad.2022.5_07

 

download pdf

 

A szegvár-oromdűlői 467 síros temetőben összesen 16 sírból került elő közelharci fegyver, 13 sírban kardot és 10-ben lándzsát találtak, e két fegyver kombinációja pedig 3 temetkezésből ismert. A közelharci fegyvereket tartalmazó temetkezések aránya a temetőben viszonylag alacsony volt, míg a kelet-dunántúli kora avar temetőkben a fegyveres férfisírok aránya jellemzően a férfisírok egy harmada, ugyanakkor a vágófegyvert tartalmazó sírok aránya ezekben az esetekben is a szegvárihoz hasonló volt, az csak a környei temetőben kiugróan magas, így ez az arány közelít az avar kori átlaghoz.

 

The cemetery of Szegvár-Oromdűlő is the largest one from the 6th–7th-century Transtisza (Tiszántúl) region and the most important one regarding the number and variety of close-combat weapons: 13 edged weapons and 10 polearms were found at this site. As a result, the study of the close-combat weapons unearthed from this cemetery can offer a good starting point for a regional analysis.