2019 - Jászjákóhalma

2019 áprilisában folytatódott a PPKE RI Magyar Őstörténeti és Honfoglalás kori Régészeti Tanszékének és az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoportjának közös honfoglalás kori régészeti kutatási projektje.

A hagyományőrzőkkel, magyar és külföldi régészhallgatókkal együtt végzett tanásatás során tovább kutattuk a múlt évben felfedezett jászjákóhalmi honfoglalás kori temetőt. A mezőgazdasági művelés miatt korábban erősen roncsolt lelőhely idén további 10 temetkezést eredményezett. A szántáscsíkok között fennmaradt sírmaradványok többsége feltehetően honfoglalás kori, de egy zsugorított bronzkori, illetve egy szarmata kori csontváz is előkerült. A 10. századiak között egy sír tartalmazott mellékletet, egy elhegyesedő végű huzalkarperecet, amelyen gyönyörű textillenyomatot figyeltünk meg. A lelőhely kutatása befejeződött, így tovább bővült a Jászság területén a teljesen feltárt 10. századi temetők száma.

A kutatás a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj és a Bolyai+ (ÚNKP-18-4-PPKE-25) program, valamint az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoportjának támogatásával valósult meg.

Köszönetet mondunk a Jász Múzeum munkatársainak, Dr. Bathó Editnek és Gulyás Andrásnak, valamint az önkéntes hagyományőrzőknek és műszeres felderítőknek, továbbá Füredi Ágnes régésznek!

 

Fényképek