Megjelent a Magyar Őstörténet. Tudomány és Hagyományőrzés c. kötet

2015 Magyar Ostortenet MOT konyvek 1 smallMegjelent az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoportjának új, Magyar Őstörténet – Tudomány és hagyományőrzés című kiadványa. A tanulmánykötet a 2013 áprilisában megtartott őstörténeti konferencián elhangzott előadások írott – gyakran alaposan kibővített – változatát tartalmazza, és áttekintést ad arról, hogy 2013 tavaszán az egyes tudományterületek – régészet, történettudomány, embertan, nyelvészet, néprajz, művelődéstörténet – képviselői hogyan látták kutatási irányuk helyzetét, addigi eredményeit és jövőbeli terveit. Szót kapott a hagyományőrzés is, amelynek megfelelő együttműködés esetén nagy szerepe lehet a kutatási eredmények megjelenítésében, a szélesebb társadalmi csoportok felé való közvetítésében is.

Vásáry István akadémikus, a MŐT elnöke a következőképpen foglalta össze az összejövetel, s egyúttal a kötet lényegét:„Mi a célja most ennek az őstörténeti seregszemlének, melyen a magyar tudományosság színe-java megjelenik, minden tudományág képviseletében?

Így a régészet, embertan, genetika, az írott forrásokon alapuló történelem, a nyelvtörténet, a néprajz, a művelődés- és tudománytörténet egyaránt jelen lesz. A kérdésre a válasz röviden: a számadás; annak felvázolása, hogy meddig jutottunk, hol tartunk es milyen feladataink vannak a jövőre nézve. Egy ilyen számvetést minden nemzedéknek el kell végeznie (tehát 20–30 évenként), hogy minden nemzedék megfrissült ismeretekkel es szemlélettel vehesse újból birtokba az emberi tudás épületének rá eső részét. … Nos, ismét eltelt bizonyos idő, és sokan szükségét láttuk egy új számadás elkészítésének. Reményeink szerint az előadások felvázolják egy-egy téma kutatásának jelenlegi állását, világosan utalva az eddig elért biztos eredményekre, és a kutatás irányait is kijelölik.”

A kötet ára 6200 Ft. Kiadói kedvezménnyel megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp. 1014 Úri u. 53. I. emelet 57., kedd, péntek 9.00–15.00 óráig, illetve előzetes egyeztetést követően a többi munkanapon is) vagy megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, illetve a 224–6700/624, 626 telefonszámon. A kötet pár napon belül kapható lesz a kiadón kívül a Polihisztor Könyv Kft. könyvesboltjában (amely a TTI-től közvetlenül megrendelt kiadványok átvételi pontjaként is működik), valamint partnereinknél is.

A tanulmánykötet címlapja itt, címnegyede és a tartalomjegyzéke pedig itt tekinthető meg.